Gelukkig door massage!

Wow....I feel good!
Wie weet heeft legende James Brown deze tekst wel bedacht toen hij net een massage achter de rug had! Het is immers al vrij lang bekend dat massages o.a. de productie van een aantal zogenaamde 'feel good' hormonen stimuleren, we noemen ze in de volksmond ook wel 'gelukshormonen'. Er gebeurt natuurlijk veel meer dan dat tijdens en na een massage, maar dat is echt teveel om in 1 blog op te noemen. Dus beperk ik mij nu tot het succesvolle trio oxytocine, endorfine en serotonine!
Ik stel ze alle 3 aan jullie voor!

Oxytocine

Ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd, vanwege het feit dat zij een belangrijke rol speelt bij de binding van moeder en kind tijdens en na een bevalling. Maar het gaat verder dan dat, want het is gebleken dat dit hormoon een grote speler is als het gaat om sociale contacten, vriendschappen, romantische relaties en seksualiteit. Het blijkt dat dit hormoon bij iedereen aangemaakt wordt bij (positieve) aanraking, aankijken, knuffelen en vrijen. Het zorgt ervoor dat je stress beter kunt handelen, je komt hierdoor gemakkelijker tot rust.

Endorfine

Nog zo'n geweldig stofje! De natuurlijke, lichaamseigen morfine vanwege haar pijnstillend vermogen! Daarnaast zou endorfine endorfine niet zijn als ze niet ook het geluksgevoel zou bevorderen! Het wordt bijvoorbeeld aangemaakt bij sporten, de laatste weken voor een bevalling, tijdens het eten van suiker en vetten (denk aan chocola) en uiteraard bij massages!

Serotonine

Een slaapverwekkend hormoon als je het mij vraagt. Dat bedoel ik uiteraard positief, want het helpt slapeloosheid tegen te gaan. Ook kan dit hormoon je te hulp schieten als je je neerslachtig en/of angstig voelt. Verder werkt het kalmerend en zorgt het voor een beschut en zeker gevoel!

Dat is nogal wat, vind je niet? Ik bedoel, we hebben het allemaal in ons eigen lijf, gratis en voor niks...nada...noppes! Wie kent dat gelukzalige gevoel nou niet wanneer je verliefd bent, of bijvoorbeeld het heerlijke gevoel na een goede massage? Ik zeg...bedankt hormoontjes!

Ik las ook dat met name oxytocine vrijkomt bij het uitvoeren van zorgtaken. Ik snap nu meteen waarom ikzelf ook zo ontspannen en rustig wordt van het geven van een massage!
Kortom..ik ben er helemaal klaar voor! Voor jouw geluk en de mijne!
'I feel good, so good...I got you!'.

Saskia

Deel deze blog:
Wegens omstandigheden is Heerluk gesloten. Of en wanneer Heerluk weer opengaat in de toekomst, is op dit moment niet duidelijk. Heb je een nog geldige niet verzilverde cadeaubon, neem dan contact op via mail of whatsapp! Sluiten